
HAKKIMIZDA
Tarım Danışmanları Derneği, serbest tarım danışmanları ile bu amaçla kurulmuş şirketlerin bir araya geldiği bir meslek örgütüdür. 2006 yılından bu yana, danışmanlık müessesesinin yaygınlaşıp gelişmesi; meslektaşların çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve menfaatlerinin geliştirilmesi için çalışıyoruz.
Tarım Danışmanı ; Sivil Toplum Örgütlerinde, Ziraat Odalarında ve Tarımsal Danışmanlık Şirketlerinde istihdam edilen veya tarımsal danışmanlık hizmeti yürütmek üzere kendi nam ve hesabına çalışan ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine göre sertifikalandırılmış kişilerdir.
Tarımsal Danışmanlık Yetki Belgesi: Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelikte belirtilen şartları yerine getiren kişi ve kuruluşların tarımsal danışmanlık hizmeti verebileceklerini belirten tarımsal danışmanlık yetki belgesidir.
Teknolojileri kullanarak söz konusu problemleri çözebilecek yetkinliğe sahip olan tarım danışmanının görevleri şu şekilde belirlenmiştir:
- Kitlelere, hayvansal ve bitkisel üretime dayalı sürdürülebilir üretim teknikleri konusunda her türlü bilgiyi vermek,
- Üretim aşamalarında hizmet verdiği birimlere ve tarımsal işletme sahiplerine bilgi ve beceri kazandırmak,
- Doğal kaynakların, doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması adına işletme sahiplerini ve çevreyi bilgilendirmek,
- Ürün ve hizmet pazarında başarı kazanmak adına etkin bir şekilde yönlendirmelerde bulunmak,
- Çalıştığı işletmenin danışmanlığını yapmak adına gerekli tavsiyelerde bulunmak,
- İşletmelerin gelişim planlamalarını yapmak ve ekonomik analizlerini kontrol etmek,
- Alanı olan konularda eğitimler vermek,
- Tarım danışmanlığı konusunda veri tutmak ve bu verileri kayıt altında toplamak,
- Üretici örgütlenmesi alanında çalışmalar yürütmek,
- Danışmanlık görevini yerine getirirken sesli, görüntülü ve basılı yayınlardan faydalanmak.
Tarım Danışmanı Nasıl Olunur?
Tarım danışmanlığı için geçilmesi gereken eğitim süreçleri şu şekildedir:
- Tarım/Ziraat Meslek/Teknik Lisesi, Meslek Liseleri ya da lisans bölümü (Hayvansal Üretim Bölümü, Bitkisel Üretim Bölümü, Ziraat Mühendisliği Bölümü vb.) mezunu olmak,
- Tarım danışmanı olmak için kamu tarafından oluşturulan "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık" sınavına girmek,
- Sınavda en az 70 puan almak
TARIMSAL YAYIM VE DANISMANLIK DESTEKLEMELERI IS TAKVIMI
2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere Ödeme Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No:2024/39) 31 Aralık 2024 tarih ve 32769 sayılı Resmî Gazete’de (5. Mükerrer) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda hazırlanan 2025 yılı tarımsal yayım ve danışmanlık desteklemesi iş takvimine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
SERTIFIKALI EGITIMLERIMIZ

12 Nisan 2018 tarihinde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ve GTHB Antalya İl Müdürlüğü işbirliği ile "Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde hızlı analiz tekniklerinin bitkinin beslenme durumunun belirlenmesinde kullanılma olanaklarının araştırılması" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
17 Ocak 2018 tarihinde Riverm & Marvel Tarım sponsorluğunda ile "Sürdürülebilir tarım ve gübrelemede yeni yaklaşım: Solucan gübresi (Vermikompost)" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
19 Ağustos 2017 tarihinde Mes Kimyevi Madde Gübre Tarım İnşaat Turizm San ve Tic. Ltd. Şti. sponsorluğunda ile "Humik Asit ve Türk Tarımı" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
04 Mart 2017 tarihinde Ertar Kimya Tarım Ürünleri ve Aletleri İmalat Paz. San ve Tic. Ltd. Şti. sponsorluğunda ile "Pestisit kullanımında etki arttırma teknikleri" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
25 Şubat 2017 tarihinde Mes Kimyevi Madde Gübre Tarım İnşaat Turizm San ve Tic. Ltd. Şti. sponsorluğunda ile "Organik tarım ve Biyoçeşitlilik" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
25 Kasım 2016 tarihinde Antalya Ziraat Mühendisleri Odası işbirliği ile Antalya ili Fethiye ilçesinde "Seralarda kalıntı yönetimii" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
05 Kasım 2016 tarihinde Antalya Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (Zimid), European Crop Protect (ECP), Antalya Ziraat Mühendisleri Odası ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği işbirliği ile Antalya ili Gazipaşa ilçesinde "Seralarda Entegre Zararlı Yönetimi’" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
24 Kasım 2015 tarihinde Antalya Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (Zimid), Avrupa Bitki Koruma Örgütü (ECPA), Antalya Ziraat Mühendisleri Odası ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği işbirliği ile Antalya ili Kumluca ilçesinde "Seralarda Entegre Zararlı Yönetimi’" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
20 Ekim 2015 tarihinde BASF sponsorluğunda ile "BASF sunum ve portföy güncellemesi" workshop programı düzenlenmiştir.
29 Kasım 2014 tarihinde Marin Ecza Deposu'nun sponsorluğunda ile "Mikrobiyal gübrelerin kullanımı" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
24 Haziran 2014 tarihinde EUROCHEM AGRO / ONUK TARIMın sponsorluğunda ile "Bitki Koruma Ürünlerinin Güvenliği ve Sürdürülebilir Kullanımı" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
20 Haziran 2014 tarihinde AGRİNOVA Firmasının sponsorluğunda ile "Trips ve kırmızı örümcek mücadelesi" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
23 Mayıs 2014 tarihinde Sözen Tarım sponsorluğunda "Tarımda Yeni Yaklaşımlar Mikrobiyal Gübrelerin Kullanımı" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
23 Mart 2014 tarihinde Bioglobal A.Ş. sponsorluğunda "Biyolojik Mücadele Mikrobiyal Ürünlerin Kullanımı" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
26 Şubat 2014 tarihinde Tris Tarım Firmasının sponsorluğunda ile "Fumigasyon" konulu sertifikalı eğitim verilmiştir.
ILETISIM
Telefon : +90 532 391 79 51 (Zir. Yük. Müh. Tunç DOĞACI - Yönetim Kurulu Başkanı)
E - mail : tarimdanismanlaridernegi@gmail.com
Adres : Kızıltoprak Mahallesi 979 Sokak 8/13 07300 Muratpaşa/ ANTALYA